Praktijk

Om rijlessen te mogen volgen moet je 16,5 jaar of ouder zijn. Om te beginnen met praktijklessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Het is wel zo, hoe beter je vertrouwd bent met de verkeersregels, hoe meer tijd en aandacht je in andere dingen kunt steken. Dit houdt in dat we de lestijd efficiënter en effectiever kunnen besteden.

De vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat je gestructureerd wordt voorbereid op het praktijkexamen. Zodat de instructeur en jij inzicht hebben op het verloop van jouw rijopleiding.

Tussentijdse Toets

Voor het praktijkexamen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) te nemen. Het is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en om eventuele nervositeit weg te nemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Bij een positief resultaat wordt vrijstelling gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen.

Deze TTT verhoogt de kans (± 20%) om tijdens het eerste examen een maximaal resultaat te behalen. De TTT volgt men meestal na 3/4 van de rijopleiding. Om de TTT te mogen afleggen moet je wel een voldoende hebben voor je theorie-examen.

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Zo’n 15 minuten van je examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met het navigatiesysteem.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij de rit en het zelfreflectieformulier met je. Op het zelfreflectieformulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.

Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie.

Spoedopleiding

Wil je op een snelle manier je rijbewijs halen, kies dan voor een spoedopleiding op maat. Een spoedopleiding kan variëren van 14 dagen tot 12 weken. Wel dien je voorafgaand aan de spoedopleiding geslaagd te zijn voor je theorie.

Eerste les

In een intake / proefles gaan we kijken of je geschikt bent voor een spoedopleiding, welk lessenpakket het beste bij je past en welk traject we zullen doorlopen. We kijken onder andere naar je voertuigbeheersing, je inzicht en je leersnelheid.

De lessen worden gegeven in blokken van 2 of 3 uren en worden ingeroosterd afhankelijk van je eigen mogelijkheden. Op ¾ van je opleiding vindt een tussentijdse toets (T.T.T.) plaats.